Hamur işi: Şeker Hamuruna Giriş 101 (tarifli)

Şeker hamuruyla ben de bir şeyler yapmak istiyorum ama yapabilir miyim, düzgün olur mu diye düşünüp endişeleniyorsanız kullanmak istediğiniz renkteki şeker hamurunu ve kalıbı alıp geliniz.

Basit şekillerden mi başlamak gerek derseniz, bence şart değil. Ama karmaşık şekiller ilk başta biraz elinizi oyalayacağından ilk seferde sade şekilleri tercih etmek daha iyi olabilir.

Tarif için devamını oku'ya basınız.
Şeker hamurunu bulmak  artık çok kolay. Tahtakale ve Kadıköy bu işin merkezi ama eminim evinize yakın bir yerde de şeker hamuru satan bir dükkan bulabilirsiniz. Vakit bulamıyorum derseniz de internetten kolayca sipariş verebileceğiniz siteler var. (Tahtakale'deki birçok dükkanın web sitesinden de satış var.)

Şeker hamuru ile ister kek ister kurabiye kaplayın en önemli noktası üst yüzeyinin düz olabilmesi. Ben kurabiye yaparken çok az kabartma tozu kullanıyorum ki üstü kabarıp süslememizi bozmasın.

Öncelikle kurabiye için benim kullandığım tarifi sizlerle paylaşmak isterim;

Malzemeler:
- 125 gram margarin/tereyağ
- 2,5 su bardağı unu
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 yumurta
- 1 paketin ortalama 1/3'ü kadar kabartma tozu
(İsteğe bağlı olarak 1 paket vanilya ya da 1'er çay kaşığı zencefil ya da tarçın)

Hazırlanış:
Oda sıcaklığındaki margarin, pudra şekeri ve yumurta bir kabın içinde karıştırılır. Ardından un ve kabartma tozu eklenir. Meşhur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurulur :)
Hazırlanan hamur ortalama 3 cm kalınlığında açılır ve istenen şekillerdeki kalıplarla kesilir.
Önceden ısıtılan 175 derecedeki fırına konularak ortalama 10 dakika pişirilir.

 

Kurabiyeler bir yanda soğurken biz de şeker hamurlarımızı açmaya başlayabiliriz. 
Kurabiyeyi kestiğiniz aynı kalıbı kullanarak zemini hazırlayabiliriz. Üst kısma ise isterseniz elle isterseniz de ufak süsleme kalıpları ya da harflerle şekil verebilirsiniz. 


Süslemeniz tamamlandıktan ve kurabiyeleriniz soğuduktan sonra sıra şeker hamurlarını kurabiyenin üstüne yapıştırmaya geliyor. Ben yapıştırma işlemini sulandırılmış reçel ile yapıyorum. 
Hazırladığınız şeker hamurunun arkasına boya fırçası yardımı ile sulandırdığınız reçeli sürdükten sonra kurabiyenizin üzerine yapıştırıyorsunuz. 
Ve artık kurabiyeniz hazır.


Yine hem Tahtakale'de hem de internette bulabileceğiniz şeffaf ambalajlar ve rengarenk kurdelelerle paketleyerek kurabiyelerinizi daha uzun ömürlü saklayabilir sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. 

Share:

0 yorum